Gietijzeren fornuizen zijn geweldig omdat ze gelijkmatig koken en de warmte goed vasthouden. Ze zien er ook goed uit en gaan lang mee, niet zo vreemd dus dat ze zo populair zijn. Het nadeel? Het schoonmaken ervan kan lastig zijn. Gietijzer is na verloop van tijd vatbaar voor roest. Als je deze niet regelmatig schoonmaakt, kunnen ze zwart worden en beschadigd raken. Dit maakt ze moeilijker schoon te maken en minder effectief bij het koken. Blijf daarom lezen om te leren hoe je je gietijzeren fornuis effectief reinigt, het gebruik ervan verlengt en het meeste uit je kookervaring erop haalt.
Voordat je je gietijzeren fornuis schoonmaakt, moet je ervoor zorgen dat het in goede staat verkeert. Controleer op scheuren of gaten in het rooster en repareer deze indien nodig. Probeer bij het reinigen van je gietijzeren fornuis geen schurende reinigingsmiddelen zoals staalwol te gebruiken. Deze beschadigen het oppervlak van het rooster en zorgen ervoor dat het sneller gaat roesten. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel om vuil en vet voorzichtig weg te schrobben.
Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:
- Vermijd het gebruik van houten borstels of papieren handdoeken wanneer je je gietijzeren fornuis schoonmaakt. Deze materialen kunnen krassen op het oppervlak van het rooster veroorzaken, waardoor het sneller gaat roesten. Gebruik in plaats daarvan een spons of zachte doek om overtollig vet en vuil weg te vegen.
- Gebruik geen agressieve chemische middelen. Chemicaliën zoals ammoniak of bleekmiddel kunnen de afwerking van je gietijzeren fornuis beschadigen. Het is beter om in plaats daarvan middelen op waterbasis te gebruiken.
- Oplosmiddel Oliën kunnen de afwerking van gietijzeren fornuizen beschadigen en barsten veroorzaken. Gebruik plantaardige olie of andere smeermiddelen zonder oplosmiddelen bij het schoonmaken van uw kachel.
Nu je weet wat je moet vermijden, zijn hier enkele dingen die je zou kunnen gebruiken:
- Gebruik een zachte doek. Een gietijzeren fornuis moet worden schoongemaakt met een zachte, pluisvrije doek. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen zoals staalwol, die krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken.
- Gebruik een beetje water. Water helpt hardnekkige vlekken los te maken en verwijdert vet. Vergeet niet om niet te veel vocht op het oppervlak van de kachel achter te laten.
Volg deze stappen om je gietijzeren fornuis in topconditie te houden:
1) Zorg ervoor dat het fornuis droog is. Gebruik een stoffen handdoek om overtollig vocht van het rooster af te vegen.
2) Verwijder alle etensresten van het rooster. Om dit te doen, schraap en veeg je eventuele kruimels of andere voedseldeeltjes weg met een harde borstel.
3) Schrob het rooster met een zachte borstel. Begin met het afvegen van het hele gebied waar het rooster de muur raakt. Werk vervolgens langs de randen van het rooster. Gebruik tot slot een zachte borstel om hardnekkige vlekken te verwijderen.
4) Spoel het rooster grondig af. Nadat je alle sporen van voedselresten hebt verwijderd, spoel je het rooster onder stromend water af, totdat er geen strepen meer zijn. Laat het rooster volledig drogen voordat je het weer in gebruik neemt.
5) Breng een beschermende coating aan. Zodra het rooster schoon is, breng je een laag emaille of olie spuitverf aan om het oppervlak te beschermen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen van de coating. Laat het niet op de vloer of muren druppelen.
6) Zet het fornuis weer in elkaar.
7) Test het fornuis. Voordat je je fornuis opnieuw aansteekt, moet je testen of deze correct werkt. Zet de branders op hoog en wacht tot de vlam stabiliseert.
8) Geniet! Je gietijzeren fornuis zou nu klaar moeten zijn voor gebruik en zou nog vele jaren schoon en glanzend moeten blijven.
Lees ook: Koken zoals grootmoeder – Welke keukenproducten zijn vintage?